top of page

Συμβουλευτική

Η Συμβουλετική Ψυχολογία ασχολείται με την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου και την προώθηση της αυτογνωσίας του. Η αυτογνωσία αυτή βοηθά στην καλύτερη χρήση των αποθεμάτων και των ικανοτήτων που διαθέτει το άτομο για να φτάσει στην αυτοπραγμάτωσή του. 

 

Στόχος της είναι να βοηθήσει το άτομο να αναπτύξει τις εσωτερικές του δυνάμεις και δυνατότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Έχει δική της φιλοσοφία, ειδικούς κανόνες, μεθόδους κα τεχνικές. Η πρακτική της στηρίζεται στις επιστημονικές θεωρίες της ανθρώπινης προσωπικότητας και συμπεριφοράς. 

 

Παρότι το ρήμα "συμβουλεύομαι" σημαίνει ζητώ από κάποιον να μου δώσει μια συμβουλή, να μου πει δηλαδή τι πρέπει να κάνω για να λύσω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, η Επιστήμη της Συμβουλευτικής δεν κάνει αυτό. Προσανατολίζεται κυρίως στο πως θα διευκολύνει το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τι του συμβαίνει, στο να το ενθαρρύνει να θέσει τους προσωπικούς του στόχους και να βρεί το ίδιο διέξοδο από τις προσωπικές του δυσκολίες. Επομένως, η Συμβουλευτική δεν δημιουργεί εξαρτώμενα άτομα, αλλά τα βοηθάει δείχνοντάς τους πως να ανεξαρτητοποιηθούν, να αυτονομηθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων τους, ώστε να ζήσουν μια γεμάτη, εκπληρωμένη ζωη.

 

Η Συμβουλευτική είναι μια προσέγγιση που βοηθά τους ανθρώπους να συζητήσουν και να σκεφτούν τα προσωπικά τους προβλήματα, προκειμένου να ανακουφιστούν, να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση και να βρουν κάποια διέξοδο από τις δυσκολίες που τους ταλαιπωρούν. Είναι μια εμπιστευτική διαδικασία με κύριο χαρακτηριστικό της τη συζήτηση. Οι σύμβουλοι έκπαιδεύονται να ακούν με προσοχή, να βοηθούν χωρίς να κρίνουν τον πελάτη, να διακρίνει τα λεπτά σημεία των προβλημάτων του, να επαναπροσδιορίζει τις καταστάσεις αλλά και τον εαυτό του. Υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης που υποστηρίζουν τη συμβουλευτική πρακτική, όπως η προσωποκεντρική, η γνωσιακή-συμπεριφορική, η ψυχοδυναμική, η υπαρξιακή, η συστημική κ.α.

 

 

Please reload

bottom of page